
Første skoledag i skoleåret 25/26 ligger søndag d. 10. august
Som nye efterskoleforældre
Det er et stort skridt at sende sit barn på efterskole.
Her på siden kan I finde en række informationer og gode råd, der kan gøre skridtet lidt lettere.
Valg af efterskole
Det første skridt på vejen til at sende sit barn på efterskole er at vælge den rigtige efterskole. Men hvad skal man egentlig kigge efter, når man skal vælge efterskole sammen med sit barn?
Nogle af de ting, man kan kigge på er:
- Skolens værdigrundlag
- Størrelsen på skolen
- Skolens udbud af boglige fag og valgfag
- Prisen
Når du og dit barn har valgt et par efterskoler, som I synes er interessante, vil vi anbefale, at I besøger skolerne.
Den vigtigste rettesnor for, om efterskolen er den rigtige, er nemlig mavefornemmelsen - føles skolen som et rart sted at være?
Praktiske oplysninger
I folderen, som du kan downloade herunder, har vi samlet en masse praktisk information, som kan give et lille indtryk af, hvad et år på HCI indeholder.
5 gode råd
Her har vi samlet 5 gode råd til jer som nye efterskoleforældre.
- Er der noget, vi skal vide om dit barn?
Hvis der er noget, der bekymrer dig omkring dit barn - eller hvis der er særlige behov - så lad os det gerne vide allerede inden skolestart. På den måde får du ro i maven, og vi kan tage de nødvendige hensyn til fx allergier, skader, sygdomme eller psykiske udfordringer.
- Hjemve - det kan være svært, men går over igen
Næsten alle elever oplever at have hjemve i større eller mindre grad i løbet af et efterskoleår. Det kan være hårdt, mens det står på, men det går i de fleste tilfælde over igen. Lyt og lad eleven læsse af. Hvis følelsen hænger ved, så bed eleven om at tage fat i kontaktlæreren. Vores lærere gode til at hjælpe elever gennem svære perioder.
- Intet nyt er godt nyt
Når eleverne starter på efterskolen, går tingene i et højt tempo. Nye rutiner skal læres, og nye venskaber skal skabes. Det kræver meget energi at falde til i de nye rammer, ,og der er derfor ikke altid overskud til at skrive hjem. Det er en god idé at lave en aftale med dit barn om, at de skriver eller ringer hjem, når der er overskud til det. Og prøv så at finde ro i tanken om, at intet nyt er godt nyt.
- Stol på kontaktlæreren
Det bedste, du kan gøre for at støtte dit barn, hvis der opstår udfordringer eller konflikter, er at opfordre eleven til at tage fat i sin kontaktlærer - eller en anden lærer på vagt. Vi kan ikke hjælpe eleven, hvis ikke vi véd, at der er noget galt. Der er også en vigtig læring for eleverne i, at de tager kontakt til de rette voksne i stedet for at ringe hjem. Og det er en del af modningsprocessen, at hjemmet tør slippe tøjlerne.
- Op- og nedture - tro på processen
Ligesom i en almindelig hverdag, vil der komme tidspunkter i løbet af et efterskoleår, hvor efterskolelivet er mere hårdt end sjovt. Det er en del af livet, at der er svære dage, og det kan også være sundt. Det er med til at styrke elevens udvikling, og de lærer noget om sig selv.

Forældrearrangementer
I løbet af året har vi forskellige arrangementer, hvor søskende, forældre eller bedsteforældre har mulighed for at opleve skolen og se eleverne i deres HCI-rammer.
Forældredøgn - I starten af skoleåret inviteres I forældre til forældredøgn, hvor I har mulighed for at møde lærerne, de andre forældre og prøve nogle af de aktiviteter, som eleverne møder i deres hverdag
Søskendeweekend - To weekender om året er der søskendeweekend, hvor eleverne har lov at invitere hhv. deres yngre- og deres ældre søskende på besøg til leg, aktiviteter og hygge
Bedsteforældredag - 1. søndag i advent er der bedsteforældredag med juleklip, julesange, æbleskiver og hygge
Musicalforestilling - Ugen inden jul sætter eleverne en musicalforestilling op. Den sidste dag inden juleferien inviteres forældre og søskende til at overvære forestillingen.
Gymnastikopvisning - I løbet af foråret er der flere gange mulighed for, at I forældre kan se elevernes gymnastikopvisning.
Skole-/forældresamarbejde
Som vi skrev i toppen af siden , er et godt skole-/forældresamarbejde er essentielt for, at efterskoleopholdet bliver en succes.
Elevens kontaktlærer står for den primære kontakt mellem skole og hjem.
Der er to fastlagte forældresamtaler årligt; én i efteråret og én i foråret, hvor kontaktlæreren - med input fra resten af medarbejderstaben - giver en status på, hvordan det går med eleven både fagligt, personligt og social.
Derudover er der løbende kontakt mellem kontaktlærer og forældre. Går tingene som de skal, hører I som forældre sandsynligvis ikke så meget, men er der behov for løbende opdatering og samtale, kan det aftales med kontaktlæreren.
Det er vigtigt for elevens mulighed for et godt efterskoleår, at der er god sparring mellem skolen og jer forældre.
Skoleintra - ViGGO
Her på HCI bruger vi kommunikationsplatformen ViGGO.
På ViGGO kan I finde:
- En kalender, hvor vi lægger arrangementer, forlængede weekender og lignende ind, så I altid har overblik
- En opslagstavle, hvor vi kan lægge vigtig information, der skal være nemt at komme til
- Et beskedmodul, som kontoret og lærerne bruger til at kommunikere med jer forældre. ViGGO er et lukket system, så det er muligt at sende personfølsomme oplysninger herigennem
- Et fildelingssystem, hvor I kan finde forskellige dokumenter, som fx ViGGO-guide og forældreliste
I kan først tilgå ViGGO, når I er oprettet som forældre i vores system. I får besked fra os, når I har mulighed for at logge ind.
I finder link til ViGGO her: hci.viggo.dk
Hent vores forældreguide til ViGGO