Kostpolitik

Med udgangspunkt i køkkenets centrale rolle i efterskolelivet, har vi tilrettelagt en kostpolitik, der til fulde lever op til vores ønsker om at give eleverne en positiv, sund og indbydende oplevelse af den daglige kost.

Det er vigtigt for os, at måltiderne bliver et højdepunkt i hverdagen, hvor eleverne oplever en god stemning og sunde velsmagende retter. Samtidig er måltiderne rammen om et socialt fællesskab, hvor der er fokus på dannelse og god bordskik.

 

Der serveres dagligt 6 måltider, som er fordelt således:

Morgenmad: Buffet med et varieret udvalg af mejeriprodukter, kornprodukter, brød, ost og pålæg.

Formiddag: Hjemmebagte fuldkornsboller, rugbrød og frugt.

Middagsmad: Dagens varme ret. Ved særlige arrangementer byttes der rundt på middag og aften.

Eftermiddag: Forfriskning med brød og frugt.

Aftensmad: Buffet med et udvalg af lune og kolde retter og salater.

Aftenservering: Brød eller lignende.

Skolens daglige måltider giver således eleverne mulighed for at spise i overensstemmelse med kostrådene, og på den måde få et godt grundlag for en sund livsstil.

Elever med særlige kostmæssige behov indbydes, sammen med forældrene, til en snak i køkkenet, hvor vi så vil tage stilling til eventuelle diæter og hensyn.

Køkkenets personale er veluddannede, og deres faglige kunnen er med til at sikre, at kosten lever op til de ernæringsmæssige krav og den nyeste viden på området.

De 7 kostråd

Overordnet set er de 7 kostråd ”grundloven” i vores kostpolitik. De 7 kostråd er:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Omsat til praksis betyder dette, at vores måltider generelt set, er nærende, fedtfattige, fiberrige, varierede og sunde, så de udgør en god ballast for vores meget aktive elever og deres daglige energibehov.

Samtidig prioriterer køkkenet højt, at introducere eleverne for et bredt udvalg af spændende retter, hvor nye og velkendte ingredienser er med til at udvide elevernes kostmæssige horisont.​